Amalia. Ambitie met Allure  Prinsenhof Delft


De tentoonstelling ‘Amalia. Ambitie met Allure’ werpt voor het eerst de schijnwerper op Amalia van Solms: één van de meest invloedrijke vrouwen van de 17de eeuw. Wij vertaalden haar verhaal naar een tentoonstelling.

De jonge Amalia, gravin van het Duitse Solms-Braunfels, belandde door een speling van het lot in 1621 in Den Haag. Haar huwelijk met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje maakte haar in één klap de belangrijkste vrouw van de Republiek. Ondanks haar indrukwekkende carrière als stadhoudersvrouw, is ze onterecht de geschiedenisboeken ingegaan als ‘afhankelijk’ en ‘hysterisch’. In ‘Amalia. Ambitie met Allure’ wordt eindelijk haar ware gezicht getoond: een vrouw met ambitie en allure die met haar charmes en strategische inzicht de Oranje-dynastie op de kaart zette.

Mayra & Sam hebben er, in samenwerking met ruimtelijk vormgever Lies Willers, voor gekozen om in zowel concept als ontwerp Amalia te presenteren als sterke, ambitieuze maar ook kwetsbare vrouw waarmee velen zich kunnen identificeren. Aangezien beeldvorming een van haar grootste troeven was, vormen de grote munten met gravures van haar portret de ijkpunten in het verhaal van haar levensloop. In het ontwerpproces zijn de overleveringen van Amalia’s karakter een belangrijke leidraad geweest: de scherpe en statige typografie sluit aan bij haar imago en de kleuren zijn uitgekozen bij de verschillende fases van haar leven.

Naast het tentoonstellingsontwerp hebben Mayra & Sam ook de bijbehorende campagne en publicatie ontworpen.


Opdrachtgever  Museum Prinsenhof Delft
Looptijd september ‘22 — januari ‘23

Tentoonstellingsontwerp Lies Willers, Studio Mayra & Sam
Grafisch ontwerp Studio Mayra & Sam
Productie Planemos, Riwi Collotype, Hardcut
Fotografie Mike Bink

︎    ︎    ︎