De Vries van Joachimsthal  Uitgeverij de Buitenkant


Een jaar lang deden Mayra & Sam onderzoek naar het leven van Izaak de Vries om via archiefstukken en overleveringen zijn verhaal boven water te krijgen en te kunnen vertellen.
Amsterdam, begin twintigste eeuw. Izaak de Vries treedt als jonge gepassioneerde typograaf in diens bij de Joodse drukkerij Joachimsthal aan de Jodenbreestraat. Het lijkt het begin van een glansrijke carrière waarin ‘De Vries van Joachimsthal’, al snel als bedrijfsleider en vanaf 1938 als mededirecteur, de drukkerij tot grote hoogten weet te brengen. Hebreeuwse geschriften, tijdschriften en boeken rollen in veelvoud van de persen totdat het bewind van de nazi’s de drukkerij een ander narratief toekent en het leven van Izaak en dat van zijn zoon Wiet in gevaar brengt.

Ga in ‘De Vries van Joachimsthal’ mee op een reis waar zich langs foto’s, historische documenten, druk­werk en gearchiveerde kranten­artikelen een verhaal ontrafelt over de liefde voor het ambacht van het drukken, onmogelijke keuzes in barbaarse tijden en onvoorstel­baar doorzettingsvermogen. Mayra & Sam zijn verantwoordelijk het onderzoek, samenstelling & concept, de tekst en het ontwerp van deze publicatie. Een jaar lang deden wij onderzoek naar het leven van Izaak de Vries om via archiefstukken en overleveringen zijn verhaal boven water te krijgen en te kunnen vertellen. 

Mocht u de publicatie willen aanschaffen, stuurt u ons dan graag een e-mail.
Izaak achter zijn bureau in het huis aan het Voltaplein,
circa 1948 | Collectie Joods Museum“De heer De Vries was als jong typograaf in dienst gekomen bij de firma en is haar steeds trouw gebleven: zich zelf ontwikkelend heeft hij zich opgewerkt tot een van de beste en kundigste typografen in Nederland.”


NIW, november 1951
Correspondentie over de arisering van Joachimsthal tussen
Sal Joachimsthal en David Cohen, 22 februari 1942 | NIOD

“Van hel naar huis gaan, begrijp en geloof ik lang­zamerhand niet veel meer. Jullie zeker ook niet? Verschillende groepen zijn al terug en wij hooren maar niets. Hopeloos!”


Izaak de Vries, september 1943
De Joodse Raadkaart van Izaak is volgeschreven met persoonlijke informatie
betreffende zijn status tijdens de oorlog, 1940-1945 | Arolsen Archives


Personeel van de firma Joachimsthal bij het 50-jarig jubileum
van drukker Swaab, 1923 | Collectie Joods Museum“De Duitsers hadden op ons een grote voor­sprong. Zij wisten bij voorbaat iedere stap die wij zouden doen, ieder woord dat wij zouden zeggen.”


NIW, mei 1979
Opdrachtgever Uitgeverij de Buitenkant
Publicatiedatum december ‘23
Onderzoek, samenstelling & tekst Studio Mayra & Sam
Grafisch ontwerp Studio Mayra & Sam
Drukwerk & bindwerk Uitgeverij de Buitenkant

︎    ︎    ︎